Wat je altijd al wilde vragen

Wat je altijd al wilde vragen

Zwanger zijn is de normaalste zaak van de wereld. In Nederland worden elk jaar tussen de 160.000 en 210.000 baby’s geboren. Maar als je zelf zwanger bent, dan is dat héél bijzonder, zeker de eerste keer! Het lijkt soms of andere zwangeren alles al weten en moeiteloos door die negen maanden zweven. En je bent tenslotte een zelfbewuste jonge vrouw dus je vraagt je af of het misschien raar is dat jij wél met tal van vragen rondloopt! Vind hier de antwoorden op die vragen, waar je graag een antwoord op krijgt!

Waarom eten we beschuit met muisjes als er een baby is geboren?
Het eten van beschuit met muisjes bij de geboorte van een baby is een oude traditie. De muisjes staan symbool voor de vruchtbaarheid. Ze zijn bovendien gemaakt van anijszaadjes die goed zijn voor je als je borstvoeding geeft.

Voelt de baby in mijn buik het als ik gestrest ben?
Als stress niet te lang aanhoudt, is het niet gevaarlijk. Een beetje stress is zelfs goed. Je baby heeft dat nodig om zich voor te bereiden op het leven buiten de buik. Het is dus niet erg als je af en toe een stressvolle dag hebt. Als je gedurende lange tijd stress hebt in je zwangerschap, is dat niet goed voor je baby. Wanneer je gestrest bent, maakt je lichaam zich klaar voor actie: je spieren spannen zich, de ademhaling versnelt, je hartslag gaat omhoog. Dat krijgt je baby allemaal mee.

Is het beter om vier of zes weken voor de uitgerekende datum zwangerschapsverlof op te nemen?
Je mag stoppen met werken van zes tot vier weken voor de uitgerekende datum. Wanneer je stopt, hangt af van waar je jezelf het beste bij voelt. Luisteren naar je lichaam, kun je alleen zelf. De zestien weken verlof gaan in op het moment dat je stopt met werken. Als je dus zes weken van te voren stopt en de baby komt op de uitgerekende datum heb je nog tien weken verlof. Ben je vier weken van te voren gestopt en komt de baby op de uitgerekende datum dan heb je nog twaalf weken tegoed. Komt de baby eerder dan de uitgerekende datum, bijvoorbeeld al na twee weken nadat je gestopt bent met werken, dan heb je nog steeds gewoon zestien weken zwangerschapsverlof in totaal, dus kun je nog veertien weken thuis blijven. Je hebt echter altijd recht op tien weken verlof na de bevalling. Als de baby dus een week te laat komt en je bent zes weken van te voren gestopt zou je nog maar negen weken verlof tegoed hebben, dit wordt dan aangevuld met een extra week zodat je toch nog op tien weken verlof achteraf uitkomt.
Moet mijn baas ervoor zorgen dat ik kan kolven als ik straks weer werk?
Je hebt de eerste negen levensmaanden van je kind het recht om te voeden en/of te kolven op je werk. Je mag de beschikbare tijd ook gebruiken om naar je kindje toe te gaan om hem te voeden. Je mag tot een kwart van je werktijd gebruiken om te voeden en/of te kolven Je hebt daarnaast ook recht op je normale pauzes.

Is er ook een periode waarin mijn baby en ik kunnen wennen aan het feit dat hij straks naar de crèche gaat? Jazeker, bij de kinderopvang De Giraffe hanteren we standaard een wenperiode waarin zowel jij als je kind kunnen wennen aan de kinderopvang!
Is het slecht voor mijn baby als ik fulltime wil blijven werken?
Nee hoor, als je goede kinderopvang hebt is werk en zorg voor je kind prima te combineren. Bij de kinderopvang De Giraffe is er alle aandacht voor de ontwikkeling van je kind terwijl je aan het werk bent.

Kan het zijn dat de denkbeelden van mijn moeder over baby’s achterhaald zijn?
Dat zou best kunnen, de kennis van baby’s en opvoeden is voortdurend aan verandering onderhevig. Luister naar je moeder en naar andere wijze vrouwen en mannen in je omgeving, maar vertrouw vooral ook op jezelf. Elk kind is anders en niemand kent jouw baby zo goed als jij zelf. Bij Kinderopvang De Giraffe zijn goed opgeleide pedagogische medewerksters aan het werk die, als het gaat om de ontwikkeling van baby’s en kinderen goed weten hoe zij hier mee om moeten gaan . Vraag hen gerust als je iets wilt weten!
Is het gek dat ik nog niet zo bezig ben met de baby in mijn buik omdat ik druk ben op mijn werk?
Nee hoor, helemaal niet. Je kunt je tenslotte nog niets voorstellen bij het kind in je buik. Maar als je buik gaat groeien en je je kind voelt bewegen, wordt het allemaal wat concreter en als je straks met verlof bent, zul je zeker bezig zijn met je baby! Wel is het goed om momenten van rust in te bouwen in je drukke leven. Zwangerschapsyoga is een aanrader: je bent dan indirect met je baby en de bevalling bezig en direct met je lichaam!